• DOMOV
  • O MNE
  • EKO BLOG
    • Fakty
    • Moje "eko" tipy
      • Prvý nákup v econeacz
  • ZDRAVO A CHUTNE
    • Sladké recepty
    • Slané recepty
  • MOJE TIPY
    • Keď nakupujem
      • Zubný prášok
    • Čo čítam
    • Cestovanie
    • Svet mojimi očami
    • KOZMETIKA
  • KONTAKT

 

GLOBÁLNE OTEPĽOVANIE - aj MY výrazne prispievame k tomuto problému!

To že, globálne otepľovanie je veľkým problémom som už spomínala. No dnes, som sa dočítala zaujímavé informácie a tak sa o ne chcem podeliť aj s Vami.
Ak ste videli dokument "je s nami koniec" viete, že najväčším zdrojom emisií je živočíšna výroba. Aby sme zvrátili globálne otepľovanie, museli by sme OKAMŽITE znížiť spotrebu hovädzieho a bravčového mäsa o 90% a spotrebu vajec na polovicu.
A to ma šokovalo! Totiž ak chcem naďalej existovať v klíme, ktorú pre život potrebujeme nevyhnutne to znamená obmedzenie konzumácie mäsa, či mlieka.

Podľa oxfordskej štúdie sú najväčší konzumenti mäsa (uvedené údaje sú na 1 osobu/ročne!!!!): 
1. USA - 120 kg 
2. Kuwait - 119,2 kg 
3. Austrália - 111,5 kg
4. Bahamy - 109 kg 
5. Luxemburg - 107,9 kg

A teda my na tom nie sme o nič lepšie (myslím Slovensko). Priemerný Slovák zje 59 kg mäsa za rok. Ak by sme teda mali obmedziť konzumáciu o 90% - vychádza nám cca 6 kg/ročne.

A teraz Vás asi veľmi nepoteším. Vedci odporúčajú prejsť na jedálniček flexitariánov (čo znamená čiastočne bezmäsitú stravu). Naložiť by sme si radšej mali 3-5krát viac strukovín. Pomer mäsa by ročne nemal presiahnuť 9 kg/osoba.

A tu nejde iba o záchranu klímy. Hospodársky systém aký máme dnes, by do roku 2050 tak či onak skolaboval.
Hospodárstvo sa blíži ku kritickému environmentálnemu limitu. Ide najmä o odlesňovanie, nadmernú spotrebu vody, znečisťovanie a skleníkové plyny, ktoré vznikajú pri živočíšnej výrobe.

Súčasťou opatrení má byť aj zníženie potravinového odpadu (ten tvorí až 40% zo všetkých vyrobených potravín).

Čo je však naozaj desivé - je fakt, že oteplenie ovzdušia už len o 1,5 stupňa celzia, by viedlo k extrémnym výkyvom počasia (čo znamená rozsiahlejšie suchá i záplavy).

Na udržanie klímy máme už len 12 rokov !

Čím viac sa o tomto probléme dozvedám, tým viac som presvedčená, že musíme (každý jednotlivec) začať žiť inak. Každý z nás by sa mal snažiť prispieť k zmene. Každý z nás by sa mal zamyslieť ako žije a ako môže žiť lepšie, stravovať sa lepšie, ako môže prispieť k zlepšeniu životného prostredia a je to veľmi dôležité pre našu budúcnosť, pre budúcnosť našej plánety.

 

Ak by ste mali záujem, celý článok nájdete tu: www.startitup.sk/prejedame-sa-k-vlastnej-zahube-takto-by-sme-mali-jest-aby-sme-zastavili-globalne-oteplovanie/.

 



e-mail: blog@mikiwasp.sk  | blog@mikiwasp.com

Copyright © 2018 MikiWasp

vytvorené systémom ClickEshop.sk