SUROVINY:
- 500 g špaldová hladká múka
- 1 PL práškový cukor /na pocukrovanie/
- 4 PL kryštálový cukor
- 1 vajíčko
- 2 žĺtka
- 200 ml mlieka
- 4 PL oleja
- 2 PL rumu /nemusí byť/
- štipka soli
Na kvások: - 1 ČL kryštálový cukor
- 1/2 kocky droždia
- 100 ml vlažného mlieka
- 1 ČL špaldová hladká múka
POSTUP:
Ingrediencie na kvások zmiešame a necháme 15 minút odstáť. Do väčšej misky zmiešame múku, vajce, žĺtky, cukor, rum, olej, štipku soli, mlieko a pridáme hotový kvások.
Vypracujeme cesto, ktoré necháme prikryté 40 minút odpočívať.

Na pomúčenej doske rozvaľkáme vykysnuté cesto na plát /cca 2 cm/. Pohárom vykrajujeme kolieska s priemerom 5 cm /podľa želanej veľkosti/. Do každej šišky do stredu pichneme prstom a vytvoríme dierku pre džem, prípadne nutellu.
Pripravené šišky necháme 15 minút odpočívať.
Do hrnca nalejeme olej. Necháme ho rozpáliť a začneme do neho dávať šišky. Vždy tou stranou nadol, kde je dierka. Pretočíme a smažíme.
Hotové šišky ukladáme na obrúsok, aby prebytočný tuk odkvapkal.
Na každú šišku dáme džem /prípadne nutellu/ a pocukrujeme práškovým cukrom. A máme hotovo.
